Osnovni pojmovi o ruletu

Osnovni pojmovi o ruletu

Američki rulet: Vrsta ruleta u kojem kotač ima 38 polja. Osim uobičajenih brojeva, također postoji i polje s dvostrukom nulom, tj. 00.

Ball (Kuglica): Kuglicu djelitelj ubacuje u kotač ruleta; položaj na kojem se zaustavi određuje koji je pobjednički broj. Kuglica se ubacuje u smjeru suprotnom od smjera kazaljke na satu, dok se kotač okreće u drugom smjeru.

Chip (Žeton): Žetoni određuju vrijednost vašeg uloga.

Dealer (Djelitelj): Osoba odgovorna za provođenje igre ruleta; prima uloge i vrti kotač.

En Prison: Pravilo koje se ponekad primjenjuje na parne uloge (crno/crveno, parni/neparni) kada se kuglica zaustavi na 0. Ovim se pravilom nudi izbor igraču: može izgubiti polovicu svojeg uloga ili zadržati ulog na stolu za sljedeći krug. Ako se kuglica u sljedećem krugu ponovno zaustavi na 0, igrač gubi čitavi ulog. Pravilo se ne može primijeniti dvaput za redom.

Europski rulet: Najčešća vrsta ruleta s 37 brojeva. Kotač ima samo jednu 0, što znači da je ova vrsta ruleta naklonjenija igračima od američkog ruleta.

Francuski rulet: Praktički identičan europskom ruletu. Sadrži samo jednu 0 i nekoliko manjih specifičnih izmjena pravila, npr. La partage. Tekst na stolu također je napisan na francuskom.

Free spin (Besplatna vrtnja): Besplatna vrtnja kotača, što znači da igrač može zavrtjeti rulet bez ulaganja žetona.

House Edge (Prednost kuće): Broj koji označava kolika je prednost kasina. Što je prednost viša, statistička vjerojatnost vašeg dobitka je niža. Europski rulet i francuski rulet imaju prednost kuće od 2,70 %, a američki rulet ima prednost kuće čak do 5,26 % (jer ima dvije nule na kotaču).

La partage: Pravilo koje se najčešće upotrebljava u francuskom ruletu, slično pravilu En prison. Ako se kuglica zaustavi na 0, igrač ima pravo povući polovicu svojeg uloga, ali gubi drugu polovicu, tj. nju izravno dobiva kasino.

Layout (Postava): Polje za igru na stolu za rulet. Na njega igrači postavljaju žetone da bi označili svoje uloge.

Negative progression (Negativni napredak): Naziv koji se upotrebljava za sustave ruleta u kojima se ulozi povećavaju nakon gubitka; primjeri za to su Fibonacci i Martingale.

Pay Out (Isplata): Ukupni iznos svih dobitaka igrača koji dovodi do pozitivnog završetka igre za njega ili nju.

Positive progression (Pozitivni napredak): Naziv koji se upotrebljava za sustave ruleta u kojima se ulog povećava nakon pobjede.

Racetrack: Proširenje europskog i francuskog ruleta. Dodaje dodatne mogućnosti za posebne oklade u ruletu.

Ruletna strategija: Specifične metode koje se upotrebljavaju da bi se povećali izgledi za pobjedu.

Roulette wheel (Kotač ruleta): Kotač u ruletu. Mijenja se ovisno o vrsti ruleta koji se igra. Europski i francuski rulet imaju 37 brojeva na kotaču (0 do 36). Američki rulet ima 38 brojeva (0 do 36 i dodatno 00).

Spin (Zavrtaj): Jedan krug ruleta koji započinje bacanjem kuglice u kotač i završava zaključenjem uloga za sljedeći krug.

Zero (Nula): Zelena polja u ruletu. U europskom se ruletu to odnosi na polje 0; u američkom ruletu dva su zelena polja: 0 i 00.

Ostali pojmovi koji se koriste u ruletu nalaze se u bazi pojmova o ruletu koja se nalazi na web-mjestu ruletonline.eu. Nećete nikada doista uživati u igri ako ne znate osnovne pojmove koji se u njoj upotrebljavaju. Samo vas detaljno znanje pravila igre na sreću može približiti željenoj pobjedi u igri.

Rulet